7 tips för att öka din kreativitet

I dag tänkte jag återkomma till ämnet kreativitet och skapande och försöka avdramatisera den skapande processen.

Inlägget är inspirerat av ett inlägg av författaren Scott Berkun som handlar om precis det.

Vi har alla det som krävs för att vara kreativa.

Aldrig förr har vi haft så stora möjligheter att skapa som vi har just nu.

All världens vetande finns vid våra fingerspetsar och aldrig har det varit så lätt som nu att skriva en bok, spela ett instrument eller måla en tavla.

Problemet är att den här inneboende glöden (eller vetgirigheten) har nötts bort av skola, föräldrar, filmer, arbetsplatser o.s.v. så till den milda grad att vi har mycket lättare att bli konsumenter av andras skapande än att skapa eget material.

Det är något vi måste överkomma om vi verkligen vill göra något.

Därför är det på sin plats att definiera vad kreativitet är för något:

151219_kreativitet

Grafisk design: Coquilles

Kreativitet innebär att kombinera redan existerande idéer med varandra.

Kreativitetstips

Därför tänkte jag komma med några tips på hur du kan öka din kreativa förmåga och bli intressantare som konstnär:

  1. Ha en anteckningsbok liggande. Eftersom alla nya idéer är gamla idéer som har återvunnits på ett eller annat sätt så måste du ha ett sätt att samla upp dina tankar från början. En teknik som har fungerat för konstnärer i århundranden är att skriva ner alla tankar och alla idéer i en anteckningsbok. Själv gör jag det här med papper och penna, men det även göras elektroniskt (när du surfar på internet så kan du använda tjänsten Evernote Web Clipper som sparar ner alla de sidor som verkar intressanta.) Eftersom det inte finns några begränsningar för vad som får hamna i anteckningsboken så hamnar alla möjliga tankar där huller om buller. När du sedan behöver inspiration att skapa så kan du gå tillbaka till anteckningsboken och läsa dina idéer – vilket då bör vara som ett mikrokosmos över din hjärna för ögonblicket – och plocka ut det du behöver.
  2. Underlätta för ditt undermedvetna. De flesta av oss får bra idéer när vi slappnar av och låter tankarna komma. Det kan handla om så enkla saker som att stå i duschen, gå ut på en promenad, älska, simma eller jogga. Vad som helst som får din hjärna att slappna av och låta hjärnan återhämta sig efter stressen som uppstår när du har tänkt mycket på ett ämne.
  3. Inversion. Om du sitter fast och inte längre kan komma på några idéer så kan du prova på omvänt tänkande eller Inversion. Tanken är att i stället för att komma på det bästa du kan göra för ett givet mål så gäller det att hitta det sämsta. Det här fungerar speciellt bra vid teambuilding evenemang när det handlar om att få fram idéer. Det fungerar därför att folk känner sig inte hämmade av andras närvaro utan kan fritt låta det som de har på hjärtat flöda.
  4. Byt sätt att uttrycka dig. De flesta av oss har ett favoritsätt som vi uttrycker oss på. Det kan handla om att skriva, teckna eller helt enkelt spela in din röst med din iPhone. Om du tycker att du har börjat komma till vägs ände med det ena sättet så kan du prova på att uttrycka dig på ett annat sätt och se om det hjälper. Det brukar det nämligen vara. Det hjälper dig både att få nya idéer och att utveckla de idéer du redan har fått.
  5. Gå med i en teaterklass. Ingenting är bättre för din kreativa förmåga än att improvisera. Även om du inte har gjort det tidigare så är improvisationsteater ett utmärkt verktyg att just träna upp den förmågan. De flesta improvisationsklasser bygger på festliknande förhållanden vilket gör det lätt att låta tankarna flöda. Det är dessutom omåttligt roligt att stå på scen och spela teater.
  6. Finn någon att arbeta med. De flesta av oss (jag själv inbegripen) tycker att det är svårt att vara kreativa i ensamhet och tycker att processen går lättare tillsammans med någon annan. Prova därför att jobba tillsammans med någon på nästa kreativa projekt. Det kan även ge dig någon att gå ut med om projektet går dåligt.
  7. Sluta tänka och gå ut och gör! Ordet “skapa” är ett verb så var aktiv. Att vara kreativ kan inte studeras som matematik eller språk utan måste göras. Du kommer att göra massor av fel men det är bara en del av processen att lära dig mer om din kreativitet.

Slutsats:

Det här inlägget har handlat om enkla knep som du kan använda för att öka din kreativa förmåga.

Det har handlat om Anteckningsboken, Ditt undermetvetna, Omvänt tänkande, Byt medium!, Teaterklassen, Kollegan och Sluta tänk, gör!

Lycka till!

Nu när jag ändå har fångat din uppmärksamhet så vill jag slå ett slag för min email-kurs “Gör din egen tvål”.

Den kan du hämta ner helt gratis här.

This post was written by ljnissen

Guide om säljtrattar

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 1"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 2"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 3"