Kasta bort!

Välkommen till ännu ett inlägg från Coquilles. I dag ska vi återigen ta oss an ämnet kreativitet och tala om att kasta bort arbetet som en kreativ process.

I december 1987 var det meningen att en skiva skulle släppas. Skivan var redan upptryckt, skulle vara helt svart, ha svart innerkonvolut, svart omslag och ingen text som förklarade vem som hade gjort den. Det var bara det att artisten bestämde sig för att dra tillbaka skivan i sista minuten.

160921_kasta

Istället gick artisten tillbaka till studion och gjorde helt nya låtar som han sedan spelade in.

Resultatet blev exceptionellt.

Skivan som kom att heta Lovesexy av artisten Prince släpptes i maj 1988 och innehåller en stadig mix av vilda danslåtar, ballader och oförblommad popmusik. Än i dag så är det en av de mest originella skivorna som någonsin har gjorts.

Det var inte det att den svarta skivan – The Black Album  – på något sätt var en dålig skiva. I många stycken var det en kanonskiva, men den saknade bara det där lilla extra som behövdes för att göra den till en exceptionell skiva.

Frågan är då:

Hade Lovesexy blivit så bra utan The Black Album?

Det vi hävdar är att det exceptionella i Lovesexy kom från att redan ha spelat in väldigt liknande låtar.  Det gjorde att Prince visste exakt var han skulle lägga sitt krut för att låtarna skulle bli så bra som möjligt.

Det här lilla anektdoten för med sig ett par viktiga slutsatser. Den första är naturligtvis att det alltid finns saker som kan förbättras vad än du gör. Kanske kan du ändra bastrumman lite grand för ett djupare sound eller så kan du skriva om och förenkla ett långt parti som du inte är nöjd med.

Den andra är att inget arbete är heligt. Det finns inget som säger att du måste ge ut det du håller på med. Istället finns det alltid möjlighet att ta ett steg tillbaka och förbättra och till och med göra ett helt nytt verk som är baserat på det gamla.

Så nästa gång som du har skrivit en superartikel eller gjort en kanonlåt så är det kanske läge att göra om allting på nytt.

Slutsats:

I dag har vi talat om nyttan av att slänga ut det du har skapat för att börja på nytt. Kanske kan det hjälpa dig när du är färdig med ett arbete som du inte riktigt är nöjd med.

Om du nu har läst ända hit och har åsikter om det du har läst så vill vi att du lämnar en kommentar i fältet nedan. Det skulle glädja oss!

This post was written by ljnissen

Guide om säljtrattar

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 1"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 2"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 3"