Osociala media

I dag tänkte jag behandla sociala media och hur det å ena sidan ta upp allt det som kan vara en bra med att vara uppkopplad och å andra sidan förödande för produktiviteten.

Insikten om att sociala media är ett tvåeggat svärd har vuxit fram över tid hos mig och här tänkte jag lista tre grejer som du kan göra (som jag gör själv) för att begränsa användningen dessa och bli mer produktiv som följd.

Låt mig börja med det goda som sociala media för med sig.

  1. Det håller oss sysselsatta. Tidigare (nu talar jag om hur det var för tio år sedan) var det så att egentid var något jag tillbringade antingen med böcker, med musik eller med film. Det ledde till att jag ibland hade tråkigt när jag satt själv. Nu satt jag i och för sig inte så ofta själv att det direkt störde mig, men, men, jag måste säga att sociala media (på min iPad) har gett mig ytterligare en sak att göra och har på ett effektivt sätt tagit bort ledan.
  2. Det bryter ner murarna mellan människor. Det andra är naturligtvis att vi kan få kontakt med vem som helst, när som helst. Det här måste sägas vara en fördel eftersom det tidigare var hart när omöjligt att få kontakt med en journalist eller en makthavare. Nu är det mycket lättare.
  3. Vi kan lära oss nya saker. En annan grej – utöver sociala media – som tar enormt mycket tid är Youtube. Nu är Youtube i grunden en bra sak eftersom det ger oss möjlighet att lära oss saker och se på underhållande videor. Så utan Youtube skulle vi förmodligen inte ha lärt oss lika mycket som vi nu gör och vi skulle förmodligen också varit mer uttråkade (se 1 ovan).
151213_osociala_media

Grafisk design: Coquilles

Jag var verkligen tvungen att tänka efter när jag skulle lista det positiva med sociala media och det att alltid vara uppkopplad och som ni ser så kom jag bara på två saker.

Däremot kan jag säkert komma på tjugofem olika saker som är negativa med sociala media och som alla är anledningar till att begränsa dem.

De sträcker sig från allt från att vi blir okoncentrerade till att vi blir osociala och till sist beroende och deprimerade.

Så frågan blir då:

“Vad kan göras för att mindre tid ska tillbringas på sociala media och Youtube?”

Några råd angående sociala media

Jag tänkte här skriva upp några råd som du själv kan använda dig av för att begränsa din egen närvaro på sociala media och på sajter som Youtube.

  1. Betrakta tiden uppkopplad som en belöning. Det att hela tiden vara uppkopplad är ett sänke för produktiviteten och bör begränsas. Därför är det bäst att stänga av sociala media helt när du jobbar för att sedan slå på på kvällen när du tar det lugnt i soffan.
  2. Kolla på olika saker på olika ställen. Om du exempelvis har flera datorer hemma så är det en bra grej att begränsa Youtube-användandet till en specifik dator. Där bör du även ha möjlighet att anteckna så att du kan använda dig av det du har sett och göra det att se på Youtube-videor och lyssna på Podcasts till något produktivt.
  3. Stäng av notifikationerna. En av de jobbigaste grejerna med sociala media är alla notifikationer som meddelar att “nu har du fått ett privat meddelande” eller “nu var det någon som gillade det du skrev”. Det här förödande för förmågan att koncentrera och måste stängas av för att ostört kunna fokusera på det som är viktigast.
  4. Håll helgerna fria. Det här är något jag kämpar med själv och som jag definitivt inte tycker är lätt, men försök i görligaste mån att hålla helgerna fria från sociala media. Det är det enda sättet att tvinga sig själv att plocka upp den där boken som annars bara ligger där och förblir oläst.

Det ska självklart öven finnas tid för sociala media, men det är inget som ska vara på hela tiden utan dess användning måste begränsas.

Just ordet begränsning är intressant i det här sammanhanget. Nu har jag experimenterat i några veckor med att stänga av internet en dag i veckan där hemma. Det att veta att i dag finns inget internet gör att perspektiven blir annorlunda och jag måste roa mig på annat sätt för att få timmarna att gå.

Det jag hoppas på är att den här känslan ska kännas befriande och bli något som jag naturligt strävar efter när jag är ledig.

Vi får se hur det går.

Slutsats:

I det här inlägget har jag försökt att ge fyra olika tips för att hålla sociala media och internet stången för att kunna fokusera på det som är viktigast – ditt arbete.

Jag har talat om vikten av att betrakta tiden uppkopplad som en belöning, jag har talat om nyttan av att använda olika applikationer på olika apparater, av att stänga av notifikationerna och nyttan av att stänga ner från internet under helgerna.

Lycka till!

Nu när jag ändå har fångat din uppmärksamhet så vill jag slå ett slag för min email-kurs “Ditt första jobb som konsult”.

Den kan du hämta ner helt gratis här.

This post was written by ljnissen

Guide om säljtrattar

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 1"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 2"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 3"