Sju metoder att skriva ett toppdelat blogginlägg på kortast tid

I dag kommer vi att tala om att skriva igen och i synnerhet om att skriva blogginlägg på kort tid.

Inlägget är inspirerat av ett inlägg av Michael Hyatt som handlar om just det.

Om du är som jag så är bloggandet inte allt du gör utan något som du trycker in mellan andra aktiviteter.

Därför kan det vara på sin plats att ge några enkla tips om hur ett blogginlägg lättast kan skrivas och på kortast möjliga tid.

Längden

Ni som läser det jag skriver regelbundet – jag vet att ni finns – vet att mina inlägg brukar vara någonstans mellan 700 och 900 ord.

Ibland är de längre och ibland kortare men på ett ungefär stämmer det här ganska bra.

Därför kan det vara bra att veta hur långt ett inlägg helst bör vara för att delas på sociala media.

I ett inlägg på Snap har bloggaren Tim Brown tagit reda på hur långt ett inlägg bör vara för att delas som mest.

Årets siffra var på mer än 2000 ord – vilket möjligen visar på en inflation och en tillvänjningseffekt och att folk inte längre nöjer sig med kortare blogginlägg – speciellt inte om de ska delas vidare.

151129_kortast_tid

Grafisk design: Coquilles

Tiden

Så hur lång tid bör det ta att skriva ett inlägg som folk delar?

Själv skriver jag mina inlägg på morgonen innan jag äter frukost och går till jobbet.

Problemet är att det då är svårt att hålla sig tillräckligt vaken för att bli ordentligt produktiv och jag har märkt att jag ofta sitter och nickar till framför skärmen.

Här försöker jag lista olika saker att tänka på som kan hjälpa dig att skriva blogginlägg:

 1. Börja planera dagen innan.
  Börja kvällen innan genom att skriva ner en planering för nästa dags inlägg. Ju mer detaljerad planeringen är desto bättre går det att skriva. Som ni ser så tycker jag om att skriva listor, vilket jag själv tycker gör artiklarna överskådligare. Ta också tiden att planera de olika punkterna i detalj dagen före!
 2. Koppla ner.
  En av fördelarna med att blogga tidigt på morgonen är att aktiviteten på sociala media brukar vara låg. Jag använder det till min fördel genom att koppla ner interanvändandet till ett minimum medan jag skriver. Det går naturligtvis inte att göra helt då jag måste ladda ner texter, men jag håller mig borta från mina emails och mina sociala media så mycket som möjligt.
 3. Sätt en klocka.
  För några år sedan så upptäckte jag Pomodoro-tekniken som innebär att man sätter sig vid skrivbordet i halvtimmar och sedan reser på sig och gör något annat i fem minuter. Metoden kommer från ordet Pomodoro som är det italienska ordet för tomat och var så de flesta hushållstimers var utformade för 30 eller 40 år sedan.
 4. Skriv utan att redigera.
  Att redigera samtidigt med att skriva är en dålig idé. Det är bättre att bara skriva ner det du vill ha sagt utan att tänka närmare på disposition och planering.
 5. Redigera efteråt.
  När du väl har fått ner dina tankar på pränt så är lättare att redigera. Då kan du tänka på hur de olika delarna kan passa in i varandra och rätta stavfel o.s.v. Jag försöker tänka på att jag vill använda så enkla ord och meningar som möjligt. Jag strävar efter att mina texter ska vara enkla att läsa som möjligt.
 6. Fixa länkar och grafer.
  Det sista jag gör är att jag lägger till länkar och grafer. För det mesta innebär det här att jag fixar en enkel grafik i Photoshop som jag sedan använder. Därför är det viktigt att ha ett bibliotek av ikoner som kan användas och återanvändas.
 7. Använd en tjänst som tar hand om dina anteckningar.
  Själv använder jag Evernote som är ett behändigt sätt att hålla ordning på anteckningarna som kommer från att surfa på webben och ta del av det som skrivs. Det viktiga här är att tagga alla inlägg som sparas ner så att de lätt kan hittas när de ska användas.

Ibland tar det längre tid och ibland kortare, men jag brukar sikta på att få skrivet ungefär 400 ord om dagen. Med 400 ord så tar det mig två morgnar att få ihop ett blogginlägg.

Slutsats:

I dagens inlägg har jag talat om hur du bäst effektiviserar ditt skrivande.

Jag har talat om hur lång tid det tar för mig att bli färdig och om hur jag arbetar.

Till sist har skrivit en lista över sex olika grejer att tänka på för att bli så effektiv som möjligt.

Nu när jag ändå har fångat din uppmärksamhet så vill jag slå ett slag för min email-kurs “Gör din egen tvål”.

Den kan du hämta ner helt gratis här.

This post was written by ljnissen

Guide om säljtrattar

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 1"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 2"

Guide "Ditt första jobb som konsult - Del 3"